Уважаеми клиенти, поради технически причини са възможни неточности в наличностите на продуктите. В случай на нужда, ще се свържем с Вас за повече информация!

Скенери

Скенерът е периферно компютърно устройство, което е създадено да заснема документи и изображения и да ги привежда в цифров формат. На прост език, превръща хартиени документи, снимки, чертежи, таблици, рисунки, книги и т.н. във файлове.

Кога имате нужда от скенер

Скенер 1
Скенер - Вземете от нас!

Ако рядко имате нужда да сканирате документ, таблица, снимка или друг лист хартия, не се нуждаете от специален скенер – достатъчно е да имате модерен смартфон с прилична камера, за да получите непретенциозно изображение. Ако добавите специализирано мобилно приложение, можете да заснемете документи, бели дъски, визитки и други данни с впечатляващо количество подробности и така да получите копие с качество, близко до това, което може да постигне евтин скенер.

Ако все пак имате нужда от лесно и бързо създадени качествени цифрови копия на документи, снимки, чертежи и т.н., тогава е добре да притежавате скенер. Моделите и вариациите са толкова много, че със сигурност ще намерите такъв, който да пасне на нуждите и бюджета ви.

Видове скенер

Можете да избирате скенер измежду тези основни типове:

  • Плосък (настолен) скенер. Той има прозрачна повърхност, върху която се поставя лист хартия, а отгоре се затваря с непрозрачен капак. Под нея се движи лампа, която осветява и сканира листа. Този тип е най-популярният. Има десетки различни модели с различни функции и е най-добрият вариант за използване в офиса или дома. С него могат да се заснемат не само листове, а и книги, дневници и други по-обемни предмети.
  • Барабанен скенер. Той е създаден за сканиране на отделни листове хартия. Този вид изглежда като обикновен принтер, в който трябва да поставите листа. Хартията влиза в устройството, завърта се около прозрачен барабан, сканира се, изображенията се дигитализират, а листът излиза от другата страна. Плюсът на този скенер е, че е доста по-компактен и не заема много място на бюрото ви.
  • Ръчен скенер. Този вид устройство се плъзга на ръка върху изображението, което искате да сканирате. Ще ви трябват няколко опита, за да свикнете да го използвате, но за сметка на това е съвсем малък, лесен за пренасяне и удобен за сканиране на всякакви повърхности.
  • Триизмерен скенер. Той сканира триизмерни обекти и създава техни триизмерни цифрови копия, които обикновено се използват за създаването на холограми или триизмерни притнирани копия на предмети. Има специфична и ограничена употреба.
  • Слайд скенер. Това е особен вид устройство, което се използва предимно за заснемане на филмови и фотографски ленти. При него принципът на действие е съвсем различен – ако другите устройства обработват отразените лъчи светлина, то това отчита пропуснатите през оригинала лъчи.
  • Комбиниран скенер. Това е устройство, което съчетава няколко функции – обикновено може да функционира като скенер, копирна машина и принтер. Тъй като заема място само за едно устройство, е широко използван както за офиси, така и за домашна употреба.

Оптична система на скенер

Скенер 2
Скенер - Разгледайте при нас!

Оптичните системи, чрез които функционира един скенер, могат да бъдат два вида:

  • CIS система. Основното предимство на CIS скенера е неговият малък размер, който е резултат от опростения му механизъм. Това му дава и по-ниска цена, и по-малък разход на енергия. За сметка на това получените изображения нямат голям контраст. С него е много по-трудно да сканирате документ с по-лошо качество или например отворената книга (изображението се замъглява в областите с по-голямо пространство между документа и повърхността на скенера).
  • CCD система. Тя предлага много по-добра дълбочина на полето на сканиране и драстично по-добри цветове. Но този скенер обикновено е голям, тежък, шумен и скъп.

Максимална площ за сканиране на скенер

За един средностатистически офис или дом е достатъчно скенерът за може да обработва лист хартия с формат до А4. В него можете да сканирате и всякакви по-малки листове. Но за специфични бизнес нужди се произвеждат и устройства, които могат да дигитализират листове с размер до А3, А2, А1.

Резолюция на скенера

Повечето скенери имат резолюция от 600 до 1200 dpi, което е повече от достатъчно, за да се направи висококачествено копие на документ. Но тази резолюция обикновено не е достатъчна за сканиране на снимки. Ако имате нужда от скенер, който да дигитализира снимки, потърсете разделителна способност над 2000 dpi.

Дълбочина на цветовете на скенера

Тя се означава с TLDR. По-голямата дълбочина на цветовете осигурява копие с повече цветове, по-гладки градиенти, по-ярки и живи изображения.

Ако се нуждаете от скенер за копиране на черно-бели документи, това не ви касае. Достатъчна ви е стандартната дълбочина на цвета (24 бита, тоест по 8 за всеки цвят). Ако имате нужда от скенер за снимки, купете модел с по-голяма дълбочина на цвета (до 48-битов).

Допълнителни характеристики

Скенер 3
Скенер - BuyIt

Уверете се, че избраният от вас скенер се свързва с компютър чрез обикновен USB кабел. Не забравяйте обаче, че може да се нуждаете от USB-A до USB-C порт, ако използвате модерен MacBook или вашият Windows лаптоп няма други портове. Ако имате нужда от скенер, който да работи бързо, най-добре е да потърсите SCSI интерфейс.

Лесен вариант е да закупите скенер, който се свързва с компютъра ви безжично. Има десетки устройства, които използват Wi-Fi за свързване с компютъра. Тази опция е малко по-скъпа, но е наистина удобство, тъй като можете да държите устройството където пожелаете из помещението, включително и в съседна стая, без да разпъвате кабели навсякъде.

Проверете дали софтуерът на скенера, който сте избрали, е съвместим с вашата версия на Windows или macOS.

Ако имате нужда от скенер, който да работи бързо и да сканира големи количества листове, огледайте се за модел с автоматично подаващо устройство за документи. 

Изберете скенер в buyit.bg

В buyit.bg сме подбрали разнообразни модели и марки устройства, за да можете лесно да подберете подходящия за вашите нужди скенер – мобилен, офис, домашен или от висок клас.

За да улесните търсенето си, можете да използвате филтрите, който ще ви позволят да отсеете само моделите, които отговарят на изискванията ви.

Всеки скенер в buyit.bg ще пристигне при вас с безплатна доставка в рамките на 2-3 работни дни. В кутията ще намерите гаранционната му карта, както и всички останали документи.

Можете да проверите и предложенията за покупка на изплащане, които сме добавили в описанието на съответния скенер.

Не забравяйте, че всяка покупка на скенер ви носи бонус точки, които се превръщат в отстъпка при следващата ви покупка от buyit.bg. За целта е нужно само да се регистрирате в сайта.

 

Кога имате нужда от скенер

Видове скенер

Оптична система на скенер

Максимална площ за сканиране на скенер

Резолюция на скенера

Дълбочина на цветовете на скенера

Допълнителни характеристики

Изберете скенер в buyit.bg

Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

6 Артикули

на страница
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

6 Артикули

на страница