Уважаеми клиенти, поради технически причини са възможни неточности в наличностите на продуктите. В случай на нужда, ще се свържем с Вас за повече информация!

Сървъри

Сървър се нарича компютър, предназначен за обработка на заявки и предаване на данни на друг компютър през интернет или локална мрежа. Под тази дума повечето хора разбират уеб сървър, който осигурява достъпа до уеб страниците през интернет. Съществуват обаче няколко типа подобни устройства, като например локален сървър, който съхраняват данни и файлове в локална мрежа.

Какво е сървърът

Сървър 1
Сървър - Вземете от нас!

Въпреки че всеки компютър, работещ с необходимия софтуер, може да функционира като сървър, обикновено така се нарича някоя от огромните мощни машини, които въвеждат и изтеглят данни в интернет.

Строго погледнато, сървърът е софтуерът, който се справя с конкретна задача. Но този тип софтуер, координиращ мрежа от стотици или хиляди клиенти, изисква хардуер, много по-надежден от този, който бихте купили за обикновена потребителска употреба. Така мощният хардуер, който поддържа този софтуер, също се нарича сървър.

Повечето компютърни мрежи поддържат поне един сървър, който се справя със специализирани задачи. Като правило, колкото по-голямо количество данни съдържа мрежата и колкото повече клиенти имат достъп до нея, толкова повече устройства са нужни за обслужването ѝ, като всяко от тях има своя определена задача.

Как работи сървърът

В една локална мрежа сървърът се свързва към рутер или комутатор, който се използва и от всички останали компютри в мрежата. Веднъж свързани с мрежата, други компютри имат достъп до сървъра и неговите функции. Например при уеб сървър, потребителят може да се свърже с него, за да разглежда уебсайт, да търси и да общува с други потребители в мрежата. Интернет сървърът работи по същия начин като този за локална мрежа, но в много по-голям мащаб.

Видове сървър

Някои по-малки мрежи използват един сървър за множество цели. Но обикновено едно специализирано устройство се фокусира само върху една функция – например за печат или за база данни. Една голяма вътрешна мрежа за средно голяма компания вероятно разполага с няколко типа устройства, включително:

 • Уеб сървър. Той показва страници и изпълнява приложения чрез уеб браузъри. В този случай клиентската програма най-вероятно е браузър като Internet Explorer, Chrome, Firefox, Opera или Safari. Уеб сървърът се използва за всякакви допълнителни функции към доставянето на прост текст и изображения, като например за качване и архивиране на файлове онлайн чрез услуга за съхранение в облак или онлайн услуга за архивиране.
 • Имейл сървър. Този вид улеснява изпращането и получаването на имейл съобщения. Ако имате имейл клиент на вашия компютър, софтуерът се свързва към IMAP или POP сървър за изтегляне на вашите съобщения на вашия компютър и SMTP за връщане на съобщения.
 • FTP сървър. Той поддържа преместването на файлове и е достъпен дистанционно чрез FTP клиентски програми, които се включват директно към споделянето на файлове на устройството или чрез вградените в него FTP възможности, или чрез специална FTP програма.
 • Сървър за идентичност. Той поддържа защитата на оторизирани потребители.

Освен обикновените корпоративни типове, домашните потребители често взаимодействат със сървър за онлайн игри, за чат или за аудио и видео стрийминг.

Предимства на сървъра

Сървър 2
Сървър - Разгледайте при нас!

Факт е, че поради своята специфика сървърите са по-скъпи от персоналните компютри. Но ползите от употребата им често ги правят изключително добра  инвестиция. Ето някои от най-значимите предимства на използването на сървър:

 • Увеличаване на мащабността. Сървърите са създадени специално за да дадат на множество компютри лесен достъп до общи ресурси. Стандартните персонални компютри са много по-ограничени в това отношение и не дават възможност да увеличите мащаба с нарастването на вашите нужди.
 • Надеждност. Сървърът е изграден от компоненти от доста по-висок клас в сравнение с типичните персонални компютри, което означава, че е много по-надежден. В допълнение, повечето устройства имат вградени системи за избягване на прекъсванията в работата си, което повишава производителността на вашата работа.
 • Цена. Да, сървърът е по-скъп от персонален компютър, но това може да ви спести пари в дългосрочен план. Например, тъй като много хора имат достъп до него, често не се нуждаете от толкова лицензи за софтуер. Освен това можете да закупите по-скромни компютри за служителите и да накарате сървъра да извършва по-голямата част от компютърната обработка, от която имате нужда в работата си.
 • По-лесна поддръжка. Сървърът предлага различни услуги на много потребители. Наличието на всичко на едно място улеснява конфигурирането и поддръжката на голяма мрежа.
 • Сътрудничество. Запазването на файлове и други неща на сървър прави сътрудничеството с други хора много по-лесно и бързо. Всеки може да има достъп до една и съща информация и да работи съвместно с други хора по проекти, като в същото време остава на отдалечено място.
 • Мощност. Сървърът е много по-висок клас компютър, така че можете да вземете само един качествен процесор, памет, дисково пространство и други ресурси, от които се нуждае вашият бизнес.

Избор на сървър

Сървър 3
Сървър - BuyIt

При избор на сървър от ключово значение е да знаете точно какви функции ще изпълнява той и колко голяма мрежа ще поддържа. От тази гледна точка обмислете за подходящи автономия, ефективност, надеждност, сигурност и подвижност на сървъра, който ви е нужен.

Както при всеки друг компютър, и за сървъра е от съществено значение какви са компонентите, от които и създаден. Така че при избора си огледайте преди всичко характеристиките на:

 • Процесор (CPU). Тук търсите по-голяма скорост и по-голям брой ядра. Те ще ви осигурят бързина на протичането на процесите в сървъра, както и безпроблемното изпълнение на няколко задачи едновременно, което със сигурност е важно при работата в мрежа.
 • RAM памет. Тя поддържа информацията, от която се нуждаят стартираните програми. Колкото по-големи са капацитетът и скоростта на RAM паметта на сървъра, толкова по-бързо и безпроблемно ще работи той.
 • Хард диск за съхранение. Тъй като сървърът е средището на всяка мрежа, често се налага той да съхранява огромни количества информация, която може да бъде създавана и използвана от всички потребители. Тук помислете дали да изберете HDD или SSD хард диск и колко голям капацитет трябва да има той, за да позволи да съхранявате цялата необходима информация.

Сървър от buyit.bg

Да изберете и купите конфигурация за сървър от buyit.bg е съвсем лесно – използвайте филтрите, за да ограничите показаните резултати, и изберете модела, който отговаря на вашите изисквания и нужди. Можете да се възползвате от нашите предложения за покупка на кредит.

Доставката от buyit.bg ще получите в рамките на 2-3 работни дни, а междувременно ще ви подарим бонус точки, които можете да използвате като отстъпка от цената при следваща покупка от сайта..

Какво е сървърът

Как работи сървърът

Видове сървър

Предимства на сървъра

Избор на сървър

Сървър от buyit.bg

Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

25 Артикули

на страница
 1. HPE ProLiant ML30 Gen10 4U
  Спечелете 73 лева в Бонус точки
  1 806,00 лв.
 2. ST250 Xeon E-2124 (4C 3.3GHz
  Спечелете 84 лева в Бонус точки
  2 097,00 лв.
 3. HPE ProLiant DL160 Gen10 1U
  Спечелете 104 лева в Бонус точки
  2 587,91 лв.
 4. ST250 Xeon E-2176G (6C 3.7
  Спечелете 136 лева в Бонус точки
  3 395,00 лв.
 5. ThinkSystem SR650 Xeon Silver 4208
  Спечелете 152 лева в Бонус точки
  3 796,00 лв.
 6. Сървър Dell Power Edge T140
  Спечелете 160 лева в Бонус точки
  3 999,00 лв.
 7. HPE DL325 G10, AMD EPYC
  Спечелете 182 лева в Бонус точки
  4 540,82 лв.
 8. HPE ProLiant DL360 Gen10 1U
  Спечелете 200 лева в Бонус точки
  4 982,82 лв.
 9. HPE ProLiant DL360 Gen10 4214
  Спечелете 203 лева в Бонус точки
  5 068,84 лв.
 10. HPE DL380 G10, Xeon 4110-S
  Спечелете 210 лева в Бонус точки
  5 232,40 лв.
 11. HPE ML350 G10, Xeon-S 4110
  Спечелете 231 лева в Бонус точки
  5 770,93 лв.
 12. Сървър Power Edge R540 -
  Спечелете 280 лева в Бонус точки
  6 999,00 лв.
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

25 Артикули

на страница